really-happens-body-drink-coffee
یکی از دلایلی که بیشتر مردم، روز خود را با شروع میکنند، این است که به صورت شیمیایی، فرد را شادتر میکند. دانا کارتا (Dana Carretta)، روانپزشک، در مصاحبه ای به توضیح اینکه چطور این اتفاق میافتد، میگوید:
دوپامین، هورمون حس خوب، در بدن شما جاری میشود و در نتیجه شما احساس شادی بیشتری خواهید داشت. از آنجایی که این تأثیر را کافئین بر سطوح دوپامین میگذارد، توضیحی بر اعتیادآور بودن قهوه نیز هست. هر نوع دارویی که اثری روی هورمونهای سه گانه شادی ایجاد کند، فرد میل و اشتیاق بیشتر و بیشتر از آن را دارد.
قبل از اینکه مقدار زیادی قهوه بنوشیم، باید بدانید که این افزایش در شادی، تنها زمانی رخ میدهد که در نوشیمن آن زیاده روی نکنید. اَبی شارپ (Abbey Sharp)، مؤسس آشپزخانه اَبی میگوید:
کافئین باعث آزادشدن هورمون دوپامین در بدن می شود که به حس خوب ما مرتبط است. بنابراین محققان، استفاده از آن را در کاهش خطر افسردگی مفید دانسته اند. مصرف بیش از حد آن ممکن است منجر به افزایش اضطراب و بی حسی شود، بنابراین روزانه نوشیمن یک تا سه فنجان کافی است.
نوشیدن قهوه افزایش تمرکز و قدرت ذهنی را حاصل میکند
حس شعف یا مبارزه، یکی از دلایل اصلی فیزیکی نوشیمن قهوه میباشد که علائم زیاد و مختلفی از جمله افزایش ضربان قلب و تمرکز شدید ایجاد میکند. دکتر اسوتلانا کوگان (Svetlana Kogan) میگوید:
با نوشیمن آن ضربان قلب افزایش و فشار خون بالا میرود. از نظر روانی، حس شعف یا مبارزه در شما ایجاد شده که در آن حواس و تمرکز ما افزایش می یابند.
حدوداً بعد از سه ساعت از نوشیمن، اثرات کافئین کاهش مییابد. احساس پرانرژی بودن شما هم شروع به کاهش میکند، اما نه به این دلیل که شما انرژی کمتری دارید، چرا که شما از قبل، حالت پرواز یا مبارزه ای داشته اید. اگر انرژی شما در طول روز ادامه داشته باشد، نتیجه خوب قهوه نوشیمن شما در صبح است.
اگر زمانی که از خواب بیدار میشوید چشمان شما تار میبیند و سپس با خوردن یک فنجان قهوه این مشکل برطرف میشود، این موضوع تخیلی نیست. دید و بینایی بهتر یکی از اثرات مثبت نوشیمن قهوه است. به گفته دکتر الکس روهر (Alex Roher)، پس از نوشیمن قهوه، در عرض 20 دقیقه آدرنالین آزاد میشود. در نتیجه مردمک چشم کمی بزرگ میشود و ممکن است دید بهتری داشته باشیم.
ملیسا هوپر (Melissa Hooper)، متخصص تغذیه هم این موضوع را تایید کرده و میگوید:
کافئین برای افزایش تولید طبیعی آدرنالین، باعث راه اندازی سیستم عصبی سمپاتتیک شده و ممکن است موجب افزایش سلامت روانی شود و در نتیجه بزرگ شدن مردمک چشمان، منجر به بهبود دید خواهد شد.
خوردن قهوه باعث میشود زمان بیشتری را در سرویس بهداشتی بگذرانیم
اگر بسیار قهوه مینوشیم، مجبور خواهید شد که دفعات متعددی به سرویس بهداشتی مراجعه کنیم. به گفته هوپر:
کافئین و ترکیبات استروئیدی طبیعی قهوه، روده و مثانه را تحریک میکنند. بنابراین منجر به رفتن مکرر به سرویس بهداشتی میشوند. کافئین یک ادرارآور است که باعث افزایش تولید و در نتیجه تکرر ادرار میشود. همچنین باعث کارایی بیشتر رودهها و اسهال شده و در موارد خاص، برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مشکل ایجاد میکند.
مطالعات متعدد در مورد اثرات قهوه بر آسم، نشان داده است که نوشیمن قهوه باعث تنفس راحت تر میشود. به گفته شارپ:
کافئین، حاوی عامل شناخته شده ای به عنوان تئوفیلین است که نقش مهمی در سلامت ریه دارد. تئوفیلین موجود در داروها برای کمک به بازکردن راه های هوایی در ریهها است. پژوهشی نشان داده که حتی مقدار کمی از کافئین هم می تواند عملکرد ریه را تا بیشتر از 4 ساعت بهبود بخشد.
در سال 1993 میلادی، پزشکی در دانشگاه هاروارد متوجه شد که قهوه به عضلات اطراف ریه کمک می کند تا آرام شوند. او همچنین اثرات چای و نوشیمنیهای غیر الکلی را مطالعه کرد، اما قهوه تنها نوشیمنی بود که اثر آرامش بخش عضله ای داشت.
قهوه ممکن است مشکلاتی را برای خواب شما به وجود آورد، به خصوص اگر آن را در طول روز خیلی دیر بنوشیم. دکتر کارولین دین (Carolyn Dean)، متخصص تغذیه و رژیم غذایی، میگوید:
اگر زیاد قهوه بنوشیم، نمیتوانید به اندازه کافی و به موقع بخوابید، اما اگر زیاده روی نکنید و مقدار کمی بنوشیم، خواب راحتی خواهید داشت.
مربی تغذیه، آماندا سوزده (Amanda Sauceda) نیز تایید کرد که قهوه می تواند روی استراحت شبانه تأثیر بگذارد. همچنین باعث کاهش کیفیت خواب ما میشود و خواب خوبی نخواهیم داشت. حدودا 8 ساعت طول میکشد تا کافئین بر سیستم سوخت و ساز بدن شما اثر بگذارد، بنابراین توصیه میکنم مصرف قهوه در بعد از ظهر را قطع کنید تا یک خواب کامل شبانه و راحت داشته باشیم، چرا که خواب شب برای ترمیم عضلات، کنترل اشتها و متابولیسم سالم، ضروری است.
قهوه، بیش از حد می تواند برای زایمان مشکل ساز شود و بارداری سختی داشته باشیم. به گفته هوپر، قهوه می تواند باروری زنان را با آسیب رساندن به تخمک گذاری، کاهش دهد و همچنین در صورت مصرف بیش از حد، خطر سقط جنین را افزایش میدهد. توصیه می شود زنان باردار، قهوه یا نوشیمنی های کافئین دار را روزی 2 فنجان و یا کمتر مصرف کنند و حتی برخی از پزشکان مصرف قهوه را اصلاً توصیه نمیکنند.
طبق مطالعه ای، زنانی که قبل از بارداری روزی 3 فنجان و یا بیشتر نوشیمنی های کافئین دار مصرف کرده بودند، تقریباً 2 برابر احتمال سقط جنین را داشتند؛ که این خبر خوبی برای دوستداران قهوه که میخواهند باردار شوند، نیست.
اگر نگران رفتن به باشگاه هستید، قبل از تمرین مقداری قهوه بنوشیم. دکتر کارولین آپوویان (Caroline Apovian)، مدیر مرکز تغذیه و کاهش وزن در مرکز پزشکی بوستون میگوید:
مصرف کافئین درست قبل از تمرین، چندین مزیت شگفت انگیز دارد. به طور موقت استقامت شما را افزایش میدهد، باعث تمرین شدید، بالاتر از آنچه که تا قبل از آن تجربه داشتید، و همچنین باعث افزایش سطح دوپامین میشود. هر دو دلیل کاهش احساس درد و افزایش لذت بردن از ورزش، منجر به انجام تمرینهای طولانی تر خواهد شد و احتمال دارد که بیشتر از قبل ورزش کنید.
بث ویترسپون (Beth Witherspoon)، مشاور متخصص تغذیه شرکت قهوه، نیز موافقت کرده و میگوید:
کافئین طبیعی موجود در قهوه با عملکرد فیزیکی بهبود یافته و به خصوص به ورزشهای هوازی و یا استقامتی مرتبط است. مطالعه مقدار کافئین، برای تولید این اثر، مشخص کرد که به طور منظم در حدود یک تا چهار فنجان قهوه دم کرده مناسب است.
کافئین باعث میشود شما احساس تمرکز و هوشیاری بیشتری کنید. هوپر میگوید:
کافئین به عنوان یک محرک عمل میکند و ممکن است عملکرد ذهنی را افزایش دهد. مغز انتقال دهنده های عصبی که بر ادراک تأثیر میگذارند را به بیرون میفرستد. حال، کافئین انتقال دهندههای عصبی را تقویت میکند، به آنها کمک میکند تا عملکرد بهتری داشته باشند و توانایی متمرکز شدن و عملکرد ذهنی را افزایش میدهد.
شارپ اثر شیمیایی که باعث تمرکز بهبود یافته شما میشود را توضیح می دهد. کافئین نوعی محرک مغز محسوب میشود و مانع از ورود یک ماده شیمیایی به نام آدنوزین، به گیرنده ها میشود. اگر آدنوزین مسدود شود، سایر مواد شیمیایی می توانند آزادانه جریان یابند که موجب افزایش انرژی میشود و به شما این امکان را میدهد تا بیشتر تمرکز کنید و عملکرد ذهنی بهتری داشته باشیم. قهوه شما را هوشمندتر میکند، چرا که عملکرد حافظه بلند مدت شما را بهبود میبخشد. کافئین عملکرد حافظهای خاصی را تا حداقل 24 ساعت بعد از مصرف قهوه، افزایش میدهد.
نوشیمن بیش از حد قهوه، ممکن است سطح اضطراب شما را افزایش دهد. به گفته کارتا:
از دیدگاه روانشناسی، کسی که در حال حاضر از اضطراب رنج میبرد و یا قبلاً ضربه روحی بزرگی خورده است، اگر بیش از حد قهوه مصرف کند، افزایش نشانههای این حالات را تجربه خواهد کرد. احتمالاً در کوتاه مدت، قهوه برای این حالات مفید باشد چرا که کافئین باعث میشود اضطراب و نگرانی فروکش شود و سطح شادی را به طور مختصر افزایش دهد. اما یک بار که کافئین مصرف نشود، احتمالا علائم آنها مانند خستگی، افسردگی و اضطراب، دوباره به شکل قوی تری باز خواهند گشت.
با گذشت زمان به قهوه بیشتر و بیشتر نیاز پیدا می کنید. با افزایش دوپامین، سروتونین را از بین خواهید برد، که این امر منجر به افسردگی و اضطراب میشود.” اگر خود را مضطرب و نگران میبینید اما علت آن را نمیدانید، بهتر است مقدار مصرف قهوه خود را کاهش دهید. ممکن است شما چهارمین فنجان قهوه را در بعداز ظهراز دست بدهید، اما قطعاً حس خوبی خواهید داشت.
یکی از کلیدی ترین توصیه های کارشناسان این است که در خوردن قهوه زیاده روی نکنید. به گفته شارپ:
لذت بردن از قهوه در حالت آرامش و میانه روی در نوشیمن آن، مزایای بسیاری دارد، با این وجود مصرف بیش از حد قهوه، ممکن است منجر به لرزش دست ها، مشکلات خواب، اضطراب و استرس شود.
قهوه اعتیاد آور است. اینکه شما صبح هنگام از خواب بیدار میشوید، صبحانه خود را بدون نوشیمن قهوه میگذرانید، و میبیند کمی سردرد گرفته اید و از طرفی با نوشیمن یک فنجان قهوه میخواهید سر درد خود را از بین ببرید یا آن را تسکین دهید، یعنی معتاد قهوه هستید. معتاد شدن به هر چیزی، یک رفتار خوب و سالم نیست.
قهوه علاوه بر مواردی که قبلاً در بالا به آن اشاره گردید، مزایای فراوانی نیز دارد. هوپر میگوید:
اکثر دستورالعمل های تغذیه ای اخیر می گویند 3 تا 5 فنجان قهوه در روز، میتواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد که برای سلامتی مفید است، با توجه به تحقیقاتی که نشان میدهد مصرف درست و میانه قهوه، میتواند اثرات مثبتی بر سلامتی داشته باشد، مانند کاهش بیماریهای قلبی، کاهش سرطان کبد، پروستات و سینه، کاهش خطر ابتلا به آلزایمر، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، افزایش عملکرد ذهنی، هوشیاری و کاهش افسردگی.
و اما در آخر چه نتیجه ای از بحثها و تحقیقات صورت گرفته حاصل شد؟ از نوشیمن قهوه و اثرات مفیدی که در پی دارد، لذت ببریم، اما مراقبت خود باشیم و بدانیم چه زمانی باید از نوشیدن قهوه دست برداریم، به جای آن بطری آب را برداریم و آب بنوشیم.
همه نظرها (۰)