• زمان : ۱۳۹۷/۴/۱۷ ه‍.ش.،‏ ۱۲:۵۸
  • نمایش : ۳٬۲۴۳ دفعه
  • موضوع : قهوه
در مطالعات نروژی و فنلاندی نشان داده شده که قهوه تنها بزرگترین منبع آنتی اکسیدان است و در این مطالعه، مصرف قهوه در حدود 64 درصد از مصرف آنتی اکسیدان ها را ارائه می دهد. متوسط 450 - 600 میلی لیتر در روز و یا 2/4 فنجان بود.

آنتی‌اکسیدان

منابع غذایی

  1. لوتئین و زآگزانتین از مواد آنتی اکسیدانی هستند که در تخم‌مرغ وجود دارند. این مواد آنتی اکسیدان باعث جلوگیری از بروز آب‌مروارید می‌شوند. از آنتی اکسیدان‌های مهم بدن می‌توان به ویتامین ای اشاره کرد.
  2. ویتامین ث: یک ویتامین محلول در آب است که در تمامی مایعات بدن وجود دارد. به همین دلیل یکی از اولین خطوط دفاعی بدن است؛ ولی نمی‌تواند در بدن ذخیره شود؛ بنابراین باید به طور منظم و پیوسته میوه و سبزی مصرف کرد. نیاز روزانه آن ۶۰ میلی‌گرم است. دریافت ویتامین ث به مقدار بیش از ۲۰۰۰ میلی‌گرم در روز در بعضی افراد، اثرات جانبی مضری مانند ایجاد سنگ کلیه، تهوع و اسهال دارد. مهم‌ترین منابع این ویتامین عبارت‌اند از: مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، سبزی‌های برگی شکل سبزرنگ، کیوی، کلم، طالبی، توت‌فرنگی، اسفناج و سیب‌زمینی.
  3. ویتامین ای: یک ویتامین محلول در چربی است که همراه با چربی‌ها در کبد و سایر بافت‌های بدن ذخیره می‌شود. ویتامین ای اثرات مهمی در بدن مانند تأخیر در پیری سلول‌ها و درمان آفتاب‌سوختگی دارد. نیاز روزانه آن در مردان ۱۵ واحد و در زنان ۱۲ واحد است. منابع غذایی مهم که ویتامین ای دارند، عبارت‌اند از: دانه‌های روغنی، جوانه گندم، آجیل، غلات سبوس‌دار و سبزی‌های برگی شکل سبزرنگ.
  4. بتاکاروتن: پیش‌ساز ویتامین آ است و در بدن تبدیل به ویتامین آ می‌شود. بررسی بیش از ۶۰۰ کاروتنوئید مختلف نشان داده‌است که بتاکاروتن (یکی از کاروتنوئیدهای مهم) سبزی‌ها و میوه‌های سبز، زرد و نارنجی را از تخریب ناشی از نور خورشید حفظ می‌کند؛ بنابراین تصور می‌شود چنین اثری را نیز در بدن داشته باشد. مقدار معینی برای دریافت آن وجود ندارد. هویج، کدو تنبل، انواع کلم بروکلی، سیب‌زمینی شیرین، اسفناج، گوجه‌فرنگی، طالبی، هلو وزردآلو منابع غنی بتاکاروتن هستند. توجه شود که ویتامین آ، نقش آنتی اکسیدانی ندارد و دریافت مقادیر بالای آن برای بدن مسمومیت زا و خطرناک است.
  5. سلنیم: این ماده معدنی مانع تخریب سلول‌های بدن توسط مواد اکسیژن دار می‌شود؛ بنابراین از بروز سرطان جلوگیری می‌کند. بهتر است سلنیم لازم از طریق مواد غذایی دریافت شود. زیرا دریافت مقادیر بالای سلنیم از طریق مکمل‌ها برای بدن، سمی و خطرناک است. بهترین منابع غذایی شامل: ماهی،گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخم‌مرغ، مرغ و سیر است. سبزی‌هایی که در خاک‌های غنی از سلنیم، رشد می‌کنند، نیز منبع خوبی از سلنیم هستند.

بررسی کلی آنتی اکسیدان

امروزه مصرف زياده از حد غذاهاي آماده، تنقلات پركالري و فاقد مواد مغذي از يكسو، و عدم مصرف ميوه و سبزيجات تازه به مقدار كافي از سوئي ديگر، شرايطي در جامعه حاكم كرده كه بيماريهائي مانند سرطان، بيماري‌هاي قلبي و عروقي، سكته مغزي، آلزايمر، آرتريت روماتوئيد (دردهاي مفصلي)، ديابت نوع 2 و كاتاراكت (آب مرواريد) روز به روز افزون‌تر مي‌شود، كه مواد آنتي اكسيداني در پيشگيري از اين بيماري‌ها نقش به سزائي دارند. پس بد نيست بدانيم چه ميوه‌ها و موادي خواص آنتي اكسيداني دارند و چه موادي باعث افزايش ترشح هورمون ملاتونين در بدن مي‌شوند تا با مصرف آنها در بهبود و پيشگيري از بيماري‌هاي ذكر شده بالا قدمي برداشته باشيم.آنتي اكسيدان‌ها شامل يك سري مواد مغذي از جمله ويتامین ‌ها و املاح معدني در مواد غذائي هستند. آنتي اكسيدان‌هاي اصلي در مواد غذايي شامل بتاكاروتن (پيش ساز ويتامين A) كه در ميوه‌جات تازه و نارنجي رنگ، ويتامين C كه در ميوه‌ها به خصوص انواع مركبات، ويتامين E كه در روغن‌هاي گياهي (مانند روغن زيتون، كانولا) و انواع مغزدانه‌ها (مانند گردو و بادام) و مواد معدني مانند روي و سلنيوم كه در مواد غذائي چون گوشت سفيد (مرغ و ماهي و انواع غذاهاي دريائي) و مغزدانه‌ها يافت مي‌شود. همه اين آنتي اكسيدانها باعث تخريب راديكال‌هاي آزاد مي‌شوند و از تخريب ديواره عروق جلوگيري مي‌كنند.هر چند كه همه مواد غذايي ذكر شده در بالا، داراي خواص آنتي اكسيداني هستند ولي در بعضي از آنها ميزان درصد تركيبات آنتي اكسيدانی بيشتر از بقيه است كه مي‌توان به ميوه‌هائي چون انار، آلبالو، انگور قرمز، توت قرمز، آب پرتقال و سبزيجاتي چون گوجه‌فرنگي، پياز، كرفس، سير، كلم بروكلي و مواد غذائي چون انواع ماهي و ميگو و نوشيدني‌هائي چون چاي سبز اشاره نمود.خاصيت آنتي اكسيداني ميوه انار و همچنين خواص ضد توموري پوست آن از جمله فوايد اين ميوه مي‌باشد كه خاصيت آنتي اكسيدانی پوست و قسمتهاي سفيد داخل اين ميوه زياد مي‌باشد. پس در تهيه نوشيدني‌ها و دسرهاي حاوي انار سعي كنيد قسمت‌هاي سفيد آن را هم مصرف نمائيد.

از جمله هورمون‌هائي كه در بدن نقش آنتي اكسيداني دارد مي‌توان به هورمون ملاتونين اشاره نمود. هورمون ملاتونين از چشم سوم يا غده صنوبري در مغز ترشح مي‌شود كه به تنظيم خواب و بيداري اشخاص كمك مي‌كند؛ اين هورمون به عنوان يك آنتي اكسيدان قوي و جمع كننده راديكال‌هاي آزاد، داراي نقش حفاظتي براي سلول‌هاي عصبي (نورون‌ها) است و تا حدودي وجود اين هورمون مي‌تواند در بهبود ضايعات عصبي و پيشگيري از ايجاد آنها مؤثر باشد. با مصرف ميوه‌هائي چون آلبالو، گيلاس و انگور قرمز ميزان هورمون ملاتونين در بدن افزايش مي‌يابد كه قدرت آنتي اكسيداني هورمون ملاتونين بيشتر از قدرت آنتي اكسيداني ويتامين های C، E، و A است. چون اين هورمون هم در فاز آبي و هم در فاز چربي محلول مي‌باشد در صورتيكه ويتامين های EوA محلول در چربي و ويتامين C محلول در آب است، پس افزايش و توليد ملاتونين بيشتر در بدن باعث افزايش ميزان آنتي اكسيدان در بدن و كاهش ريسك ابتلاء به بيماري‌ها مي‌شود. 


پس با توجه به مطالب ذكر شده فوق، به توصيه‌هاي زير عمل نمائيد تا با رعايت اين موارد، مواد آنتي اكسيداني بيشتري را به بدن برسانيد و از بروز بيماري‌هاي مهلكي چون سرطان، بيماري‌هاي قلبي – عروقي، سكته مغزي و ... بيشتر در امان باشيد.

 

  1. خود را به استفاده بيشتر از روغن زيتون و سير در تهيه غذاها عادت دهيد
  2. روزانه همراه غذا يك عدد پياز خام ميل نمائيد
  3. روزانه حتماً ميوه‌جات و سبزيجات تازه مصرف نمائيد
  4. كودكان خود را بجاي استفاده ازتنقلات فاقد مواد مغذي (چيپس، پفك و ...) به استفاده از انواع مغز دانه‌ها (گردو، بادام و ...) و ميوه‌جات تازه عادت دهيد
  5. تا حد امكان كمتر غذاهاي آماده مصرف كنيد
  6. به غذاهايتان سويا نيز اضافه نمائيد
  7. و در نهايت اينكه تا حد امكان غذاهائي كه حاوي آنتي اكسيدان بيشتري هستند، بيشتر مصرف نمائيد

 

قهوه بزرگترین منبع غذایی از آنتی اکسیدان ها است

در یک مطالعه، محققان بر روی محتوای آنتی اکسیدانی از غذاهای مختلف و مقدار مصرف آن تمرکز کردند.
قهوه پس از چندین نوع مختلف از انواع توت ها در لیست در رتبه یازدهم، رتبه بندی شده است.
با این حال، تعداد کمی از مردم مقادیر زیادی از انواع توت ها را می خورند اما نوشیدن چند فنجان قهوه در روز معمول است. 
به همین دلیل، مقدار کل آنتی اکسیدان ها که توسط قهوه ارائه می شود بسیار بیشتر از مقادیر بدست آمده از انواع توت ها است حتی اگر ممکن است انواع توت ها در هر وعده مقادیر بیشتری باشد.
در مطالعات نروژی و فنلاندی نشان داده شده که قهوه تنها بزرگترین منبع آنتی اکسیدان است و در این مطالعه، مصرف قهوه در حدود 64 درصد از مصرف آنتی اکسیدان ها را ارائه می دهد.
متوسط 450 - 600 میلی لیتر در روز و یا 2/4 فنجان بود.
علاوه بر این، مطالعات از اسپانیا، ژاپن، لهستان و فرانسه همه به این نتیجه رسیده اند که قهوه تا بحال بزرگترین منبع از آنتی اکسیدان ها در رژیم غذایی هستند.
در انتها: مطالعات از سراسر جهان نشان داده اند که قهوه بزرگترین منبع آنتی اکسیدان ها در رژیم غذایی است.

 

 

منبع: ۱ و ۲ و ۳

همه نظرها (۰)

Subscribe to the thread

هیچ کس هنوز نظری ارسال نکرده

نرم افزار تلفن همراه کافه یاب

نرم افزار تلفن همراه کافه یاب

نرم افزار اندروید کافه یاب را از گوگل پلی و نرم افزار آی او اس را از اپ استور دریافت نمایید.

  • به پرداخت
  • نماد اعتماد الکترونیک
  • لوگوی ساماندهی