امروز بیست و هفتمین روز از بهار طبیعت می گذرد و برابر با روز پانزده ماه آوریل می باشد .در مناسبات جذاب روزها این روز ؛روز موز نامیده شد .
موز از چهار هزار سال قبل در هندوستان کشت می شود.درخت موز در کناره جنگل رشد میکند از این رو بیشتر در برابر خطر تغییر اقلیم ، آتش سوزی و تخریب جنگل قرار دارد.موز گیاه علفی میباشد.
از آنجائی که تنه گیاه موز نسبتاً بلند و مستقیم و محکم است اشتباهاً به آن «درخت» میگویند. در حالیکه آنها تنها شاخههایی هستند که پس از دادن میوه، خشک شده و از بین میروند. به این ساقهها «ساقه کاذب» یاPseudostem میگویند.
درخت موز مثل درختچه است. برگهای آن بسیار بزرگ و پهن و گاهی تا ۲ متر میرسند. گلهای آن مجتمع و بصورت سنبله است میوه آن ابتدا سبز و بعد از رسیدن به رنگ زرد میشود. موز را وقتیکه هنوز سبز است از درخت میچینند و به مناطق مختلف فرستاده و در آنجا بوسیله گرما دادن آنرا میرسانند. موز انواع مختلف دارد یک نوع آن بسیار درشت و نوعی از آن هم ریز است که طعم شیرینی دارد.
۹۹/۹ درصد موزی که امروز در جهان تولید میشود گونهای موز به نام موز کاوندیش است.
کشورهای آفریقایی جنوبی ، چین ، اوگاندا ، فلیپین،اکوادور به ترتیب بزرگترین تولیدکنندگان و کشورهای اکوادور ،کاستاریکا ،اکوادور ، کلمبیا و فلیپین بزرگترین صادرکنندگان موز در جهان هستند.
همچنین در ایران این میوه تنها در استان سیستان و بلوچستان و استان هرمز گان کاشت و تولید گسترده دارد.
موز یک میوه دوست داشتنی برای کودکان و تمام رده های سنی می باشد و از میوه های پرمصرف در سبد خرید خانواده ها می باشد .
یک میوه ای گرم و مرطوب است . در طب سنتی این میوه چاق کننده ، قابض ، دیر هضم ، نفاخ ، مولد خون غلیظ می باشد . همچنین ملین سینه بوده و سرفه های خشک ومشکلات حلق رادرمان می کند . مصرف آن برای افراد سرد مرطوبی که در سرزمین های رطوبتی زندگی می کنند ایجاد کولیت و انسداد عروق می کنند . طب سنتی نشان داده است این میوه بصورت ناشتا بسیار مضر است . مصرف آن به همراه شیر باعث تخمیر نادرست شیر شده و ایجاد بخار های بلغمی معده و خواب آلودگی و ضعف حافظه می کند . (شیر موز فراورده مطلوبی نیست).
موز میوه بیضرری است؛ ولی موز خام برای اشخاصی که دستگاه گوارش حساسی دارند، ممکن است تولید امتلاء ، معده ، نفخ ،یبوست نماید. همچنین کسانی که نمیتوانند مواد قندی را بخوبی هضم کنند و عدهای از مبتلایان به ورم روده ، به خصوص بیماران مبتلا به دیابت و چاقی ، به دلیل زیادی قند موجود در موز نباید از آن بخورند.
افراد مبتلا به آلرژی لا تکس ممکن است نسبت به موز حساسیت داشته باشند.
کسانی که در اثر خوردن موز زبانشان ورم یا جوش میزند بلافاصله بعد از خوردن موز آب لیمو مزمزه کنند.
کسانی که سرفههای خشک میکنند موز را آهسته آهسته بخورند.
موز نارس به دلیل داشتن نشاسته زیاد، سخت هضم میشود.
موز نفاخ است و مصرف زیاد آن به ویژه در افراد سردمزاج، تولید گاز معده میکند که برای رفع این عارضه باید پس از موز کمی نمک خورد.نمک جزو مصلحات موز در طب سنتی است.
موز به علت دارا بودن قند زیاد برای مبتلایان بیماری قند مضر است و نباید در مصرف آن زیادهروی شود.
موز خون غلیظ ایجاد میکند. زیادهروی در خوردن آن باعث تولید خون غلیظ بلغمی میشود.
خوردن موز هنگام ناشتا زیانآور است.
کسانی که دارای دستگاه گوارشی حساس هستند موز را با احتیاط بخورند.
خوردن میوه خام موز تولید ورم قولون (کولیت) میکند و در روده ایجاد تخمیر میکند.
طبع موز گرم و تر است و مصلحاتش نمک، مربای زنجبیل و عسل است.
گفتنی است افرادی که غذاها را با مصلحات آن یعنی تعادل کنندهها غذا مصرف میکنند نسبت به افراد دیگر سالم تر هستند چرا که مصلحات ضررهای غذا را گرفته و فایده غذا را افزایش میدهد.
در کشورهای استوایی معمولا موز را میپزند و همراه با برنج و لوبیا میخورند در کشورهای آمریکای لاتین موز را ورقه ورقه کرده و در آفتاب خشک میکنند. هنگامیکه موزها را انتخاب میکنید باید پوست آن زرد و سفت و روی آن لکههای سیاه داشته باشد و این نشانه موز رسیدهاست. موز نارس به دلیل داشتن نشاسته زیاد هضمش خیلی سنگین است.
با موز می توان انواع شیک و میلک شیک ها ،بستنی و انواع کیک و دسر، میوه خشک موز ، شیر موز ،چیپس موز را درست کرد .
از نعمت های پروردگار به درستی استفاده کنید.به سلامتی خود اهمیت دهید .
همه نظرها (۰)