• زمان : ۱۴۰۲/۲/۸ ه‍.ش.،‏ ۱۶:۵۸
  • نمایش : ۱٬۳۳۰ دفعه
  • موضوع :
بلوبری یکی از میوه‌های پرطرفدار است که در بسیاری از محصولات غذایی استفاده می‌شود و در دستور تهیه بسیاری از شیرینی‌ها و اسنک‌ها وجود دارد.

بلوبری چیست؟

  بلوبری میوه‌ای کوچک اما فوق العاده است،جای تعجب نیست که بلوبری به عنوان یک میوه خارق العاده شناخته می‌شود. دلایل زیادی برای دوست داشتن این میوه‌های کوچک اما غنی وجود دارد. بلوبری هم عطر و طعمی دل چسبی دارد و هم به میزان بسیار زیادی به حفظ سلامت ما کمک می‌کند.بلوبری یک گروه گسترده از گیاهان گل‌دار چندساله با توت‌های آبی یا بنفش است. بلوبری بدون شک ازجمله پرفایده‌ترین میوه‌ها به شمار می‌آید.

بلوبری بومی آمریکای شمالی است و اولین بار در سال 191۶ برای فروش کشت شد. ایالات‌متحده بزرگ‌ترین تولیدکنندۀ بلوبری در جهان است.در ایران بلوبری با نام سیاه کوتی یا ولیک در منطقه شمال وجود دارد و سال‌ها است استفاده می‌شود. با این حال هنوز جایگاه خود را به عنوان میوه بین عموم ایرانیان باز نکرده است. بیشتر ما اسم و عکس بلوبری را روی پودر ژله یا چای‌های کیسه‌ای دیده‌ایم،شاید تعجب کنید اگر بشنوید که گیلانی‌ها با خاصیت بلوبری، آشنایی دیرینه دارند؛ حتی برخی از قدیمی‌های شمال کشور،‌ این میوه را سمی می‌دانستند و اجازه دست زدن به آن را به فرزندان خود نمی‌دادند. امروزه با پیشرفت علم و تحقیقات صورت گرفته، خواص بلوبری، سبب شده است تا کاربردهای فراوانی در صنایع متعدد داشته باشد و حتی سازمان‌های مربوطه تلاش کنند تا به کشت سازماندهی شده این میوه در کشور اقدام نمایند.با توجه به خواص عالی بلوبری، لازم است که حتما شناخت خوبی نسبت به این میوه پیدا کنید.

 

خواص بلوبری :

هر دانۀ بلوبری به تعبیری یک بسته کوچک مواد غذایی سرشار از ویتامین‌ها و مواد لازم برای بدن است.بلوبری تقریباً عاری از چربی، کلسترول و سدیم است؛ ولی، درعین‌حال سرشار از پتاسیم و ویتامین C است. میزان کالری موجود در یک فنجان بلوبری (حدود ۱۵۰گرم) معادل ۸۰ کالری است. میزان فیبر غذایی موجود در یک فنجان بلوبری هم برابر۶/۳ گرم است که جواب‌گوی ۱۴ درصد نیاز روزانه بدن است. قند طبیعی موجود در بلوبری هم برخلاف برخی میوه‌ها باعث افزایش ناگهانی قند خون نمی‌شود. بلوبری همچنین حاوی برخی مواد معدنی موردنیاز بدن است.

 

  • خواص بلوبری برای سرماخوردگی

بلوبری مقادیر فراوانی آنتی‌اکسیدان به‌صورت ویتامین سی، anthocyanins و polyphenols دارد. میزان ویتامین C موجود در یک فنجان بلوبری جواب‌گوی یک‌چهارم نیاز روزانه بدن است. ویتامین C و مواد آنتی‌اکسیدان فراوان موجود در بلوبری باعث خنثی‎کردن رادیکال‌های آزاد (free radicals) در بدن می‌شوند که از عوامل اصلی اکسیداسیون سلولی، ایجاد سرطان و پیری به شمار می‌آیند. مواد آنتی‌اکسیدان همچنین به از بین بردن سلول‌های سرطانی (که به‌طور طبیعی و اجتناب‌ناپذیر هر روز در بدن تولید می‌شوند و باید از بین بروند) کمک می‌کنند.علاوه بر این، موجب تقویت سیستم ایمنی نیز می‌شوند و موجب می‌شود خواص بلوبری برای سرماخوردگی نیز قابل‌توجه باشد.

 

  • خواص بلوبری برای قلب و کلیه

مصرف مداوم بلوبری می‌تواند به سلامت قلب و عروق کمک کند. مواد آنتی‌اکسیدان موجود در این میوه جلوی اکسیدشدن کلسترول LDL و سایر چربی‌ها را می‌گیرند. اکسیدشدن چربی‌ها مقدمۀ آسیب به دیوارۀ رگ‌ها و شروع مراحل تصلب شرایین (atherosclerosis)، بالارفتن فشارخون و آغاز بیماری‌های قلبی‌عروقی است.

وجود پتاسیم فراوان در این میوه نیز باعث دفع سدیم از کلیه‌ها و کاهش فشارخون می‌شود که عامل دیگری در کمک به سلامت قلب است. مواد موجود در بلوبری به روشی دیگر هم به کاهش فشارخون کمک می‌کنند و آن رقیق‌کردن خون و گشادکردن رگ‌ها است.

باید توجه داشت، با وجود خواص مفید بلوبری، افرادی که داروهای رقیق‌کنندۀ خون (Blood Thinners) را مصرف می‌کنند نباید در مصرف این میوه زیاده‌روی کنند. خواص بلوبری برای کلیه نیز قابل‌توجه است. یکی از عوامل آسیب‌زننده به کلیه فشارخون است. با کنترل این مورد خواص بلوبری برای کلیه نیز می‌تواند قابل‌توجه باشد.

  • خواص بلوبری برای کودکان

باتوجه‌به اینکه دیدیم بلوبری حاوی مواد مغذی فراوانی است، خواص بلوبری برای کودکان نیز خصوصاً در سنین رشد کم نیست. این میوه می‌تواند با تأمین مواد مغذی موردنیاز به رشد کودکان کمک کند. همچنین محتوای آنتی‌اکسیدان آن به سلامت کودکان کمک کرده و باعث جلوگیری از بروز بیماری‌های مختلف می‌شود.

 

  • خواص بلوبری برای لاغری

بلوبری جزء میوه‌های شیرین با میزان کالری متوسط و فیبر غذایی فراوان است. ترکیب و نسبت قندهای سادۀ موجود در بلوبری به نحوی است که باعث افزایش ناگهانی قند خون نیز نمی‌شود.مجموع این خواص باعث می‌شوند که حتی مصرف بلوبری در سه وعدۀ غذایی در طول روز باعث افزایش وزن و بالارفتن قند خون نشود. افزایش قند خون و وزن از عوامل مقاومت سلول‌های بدن به انسولین و ایجاد دیابت نوع دو هستند. این خواص بلوبری برای لاغری موجب شده‌اند که از این میوه در رژیم‌های کاهش‌دهندۀ وزن به‌وفور استفاده شود.

  • خواص بلوبری برای مغز

یک مطالعه محدود بر روی افراد سالمند که نشانه‌های فراموشی و از دست دادن حافظه در آن‌ها آغاز شده بود انجام شد و به نیمی از آن‌ها هر روز عصارۀ بلوبری (wild blueberry juice) برای مدت ۱۲ هفته داده شد و به نیم دیگر (گروه شاهد) عصاره‌ای مشابه ولی فاقد بلوبری داده شد.نتایج مطالعه نشان داد که، گروه اول از لحاظ قدرت یادگیری و حافظه پیشرفت قابل‌قبولی در مقایسه با گروه شاهد داشتند. محققان معتقدند که، افزایش سن باعث اثر رادیکال‌های آزاد، فرایندهای التهابی و سایر آسیب‌های سلولی به سلول‌های عصبی (نورون‌ها) می‌شود که می‌تواند یکی از دلایل فراموشی، آلزایمر و زوال عقل باشد. مواد آنتی‌اکسیدان موجود در بلوبری باعث جلوگیری از این اثرات مخرب می‌شوند و از این لحاظ بلوبری میوه‌ای مفید برای همۀ گروه‌های سنی و به‌خصوص سالمندان به شمار می‌آید.

  • خواص بلوبری برای معده

از سایر خواص بالقوه بلوبری می‌توان به سم‌زدایی رژیم غذایی از وجود فلزات سنگین اشاره کرد. متأسفانه امروزه به‌علت بی‌مبالاتی واحدهای صنعتی و آلودگی محیط‌زیست شاهد افزوده‌شدن ناخواستۀ فلزاتی نظیر سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیم به مواد غذایی انسان هستیم.مواد موجود در بلوبری به‌خصوص آنتوسیانین‌ها (anthocyanins) می‌توانند در دستگاه گوارش با این فلزات ترکیب شده، آن‌ها را از طریق مدفوع دفع کنند و از این طریق سیستم گوارشی ما را از وجود این فلزات مضر سم‌زدایی کنند. از دیگر خواص بلوبری برای معده می‌توان محتوای فیبر غذایی را نام برد.

امتیاز دیگر بلوبری سادگی مصرف و قابلیت افزودن آن به سایر غذاها است. برای مثال این میوه را می‌توان به سریال صبحانه افزود و با ماست مخلوط کرد. اسموتی (Smoothie) بلوبری هم نوشیدنی مناسبی برای صبحانه و میان وعده غذایی است. برای وعده ناهار می‌توان این میوه را به انواع سالادها افزود و با سالاد مرغ میل کرد. بلوبری را همچنین می‌توان به‌تنهایی به‌عنوان یک میان وعده غذایی یا به همراه آجیل و میوه‌های خشک مصرف کرد. سس بلوبری هم انتخاب مناسبی برای وعده شام و افزودن به مرغ یا سیب‌زمینی پخته‌شده است.

 

مضرات بلوبری :

شاخص گلیسمی پایین بلوبری برای اکثر مردم خبر خوبی است؛ اما، برای کسانی که دیابت دارند می‌تواند خطرناک باشد؛ زیرا میوه‌ها می‌توانند قند خون آن‌ها را به سطوح خطرناکی افزایش دهند.ازآنجایی‌که بلوبری می‌تواند قند خون شما را کاهش دهد، می‌تواند کنترل سطح گلوکز خون را قبل و بعد از جراحی دشوار کند.همچنین دیگر مضرات بلوبری این است که ممکن است آفت‌کش داشته باشند. بلوبری بخشی از Dirty Dozen است؛ به این معنی که کسانی که بلوبری را به‌صورت تجاری رشد می‌دهند ممکن است با مواد شیمیایی مضر آن‌ها را در برابر آفات محافظت کنند.در بعضی از افراد مصرف بلوبری می‌تواند باعث وقوع واکنش‌های حساسیتی شود و مصرف این میوه برای این افراد توصیه نمی‌شود و باید از آن اجتناب کنند.

 

استفاده از فواید بلوبری در صنایع متعدد را بدانیم :

  1. صنایع شیمیایی:

در صنایع متعددی نظیر صابون‌ سازی، کرم‌ سازی، عطر و ادکلن‌ سازی، تولید شمع و دیگر مواد شوینده، استفاده از اسانس بلوبری، بسیار رایج است. این اسانس حاوی مقادیری اسید چرب امگا ۳ و امگا ۶، ویتامین E، ویتامین k، ویتامین c و آنتی‌اکسیدان است. بنابراین باید در جدول خاصیت بلوبری، عبارت رایحه درمانی را نیز اضافه‌ کرد.

عطر خوش، خنک و شیرین این میوه، حس دلپذیری برای انتخاب و استفاده از مواد مختلف را به کاربران می‌بخشد و از این رو صاحبان صنایع شیمیایی برای پرفروش‌تر شدن محصولات خود از آن بهره می‌جویند.

  1. صنایع غذایی:

از اسانس خوراکی زغال اخته آبی برای تولید انواع ژله، چای، شکلات، ‌ نوشابه و شربت،‌ آبنبات، پودر کیک و مکمل‌های‌ ورزشی استفاده می‌شود. عطر و طعم دلچسب در کنار رنگ آبی یا بنفش تیره این میوه، بر جذابیت یک محصول غذایی می‌افزاید و صنایع تولیدکننده نیز از این موضوع غافل نمانده‌اند. نوشیدنی‌های آبی رنگ، همیشه در مجالس و میهمانی‌ها، برای کودکان و بزرگسالان، جلوه ویژه‌ای دارند.

  1. صنایع دارویی:

خواص بلوبری؛ برای درمان و کنترل بیماری‌ها سبب شده است تا صنایع دارویی نیز از تک تک ترکیبات این میوه، برای تولید داروهای مختلف بهره بگیرند.

منابع :

https://www.blueberrycouncil.org

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

برای دسترسی سریع‌تر به مطالب جذاب روز، اینستاگرام کافه یاب @cafe.yab  را دنبال کنید.

نیز بخوانیم:

طرز تهیه سه  اسموتی  اسفناج

تاثیر ارتفاع بر روی عطر و طعم قهوه

معرفی کافه :

 

شهر : تبریز | بازار، تبریز

شهر : نیشابور | غزالی ۳۰

 

کافه یاب

نگاهیست نو به فرهنگ کافه‌نشینی و قهوه نوشی در ایران، مرجعی برای یافتن یا معرفی و البته سهیم کردن یکدیگر در تجربه حضورمان در آن‌ها

همه نظرها (۰)

Subscribe to the thread

هیچ کس هنوز نظری ارسال نکرده

نرم افزار تلفن همراه کافه یاب

نرم افزار تلفن همراه کافه یاب

نرم افزار اندروید کافه یاب را از گوگل پلی و نرم افزار آی او اس را از اپ استور دریافت نمایید.

  • به پرداخت
  • نماد اعتماد الکترونیک
  • لوگوی ساماندهی