این ماده ی طبیعی با طعم تلخ، سیستم عصبی مرکزی را تحریک می کند و سر حال تان می کند. مصرف این ماده با دوز پایین، برای سلامتی مفید است و باعث افزایش حافظه، تمرکز و سلامت روانی می شود. مخصوصا قهوه، که منبع عمده ی کافئین است، دارای فواید زیادی برای بدن شامل کاهش خطر آلزایمر و برخی سرطان های خاص می باشد. اما مقادیر زیاد این ماده می تواند باعث تپش قلب، بی خوابی، اضطراب و خستگی شود. قطع ناگهانی استفاده از این ماده می تواند باعث عوارضی از قبیل سردرد و کج خلقی شود. در ادامه ی مطلب، به 10 مورد از نکات در باره ی متداول ترین مخدر جهان اشاره شده است.
یک مجله ی تحلیلی سم شناسی، 9 مورد مختلف قهوه ی بی کافئین را بررسی کرد و در 8 مورد از آنها کافئین کشف کرد. دوز کافئین در این قهوه ها از 9/8 تا 9/13 میلی گرم بود. (در مقام مقایسه، یک فنجان قهوه ی معمولی محتوی 95 تا 200 میلی گرم کافئین است.)
اگر فردی 5 الی 10 فنجان قهوه ی بی کافئین بنوشد، دوز کافئین به راحتی به سطح موجود در یک یا دو فنجان قهوه ی معمولی می رسد. این موضوع برای افرادی که نباید زیاد از این ماده استفاده کنند، مانند بیماران کلیوی و یا دارای اختلالات اضطرابی، دردسر ساز است.
با توجه به نتایج تحقیقات محققان، برای رسیدن به سطح اوج کافئین در خون، 30 تا 60 دقیقه زمان نیاز است. معمولا بدن نیمی از مخدر را طی 3 تا 5 ساعت دفع می کند و باقی مانده از 8 تا 14 ساعت در بدن می ماند.
بدن با توجه به جنسیت، نژاد و حتی استفاده از قرص های ضد بارداری کافئین را به روش های متفاوتی پردازش می کند. بر اساس مطالعات انجام شده، زنان قهوه را زودتر هضم می کنند؛ افراد سیگاری دو برابر سریع تر افراد غیر سیگاری کافئین را پردازش می کنند؛ زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند، کافئین را با نرخ 3/1 آهسته تر (از آنهایی که از این قرص ها استفاده نمی کنند) کافئین را هضم می نمایند؛ آسیایی ها نیز نسبت به نژاد های دیگر آهسته تر این کار را انجام می دهند.
طبق تعریف، ممکن است تصور شود که نوشیدنی های انرژی زا، بمب کافئین هستند. اما بسیاری از مارک های معروف حتی از یک لیوان قهوه ی خودمان هم کمتر کافئین دارند. چیزی که نوشیدنی های انرژی زای معروف دارند، کلی شکر و دیگر مواد اولیه که حتی اسمشان را هم نمی توان خواند!
ممکن است طعم قوی و غنی تصور دوز بیشتر کافئین را ایجاد کند، اما واقعیت این است که دانه های روشن کمتر بو داده شده، دارای کافئین بیشتری هستند. فرآیند بو دادن قسمتی از کافئین را از بین می برد، این بدین معنی است که اگر خیلی خواب آلود هستید، سراغ رنگ روشن بروید.
فقط دانه های قهوه نیستند: برگ چای، دانه ی کولا (که به نوشابه ها طعم می دهد) و دانه های کاکائو همه دارای کافئین هستند. این محرک به طور طبیعی در برگ، دانه و میوه های گونه های وسیعی از گیاهان یافت می شود. هم چنین می تواند ساخت انسان باشد و به محصولات اضافه شود.
همه ی قهوه ها از نظر میزان کافئین یکسان نیستند.
با توجه به آمار جهانی، فنلاند رکورد دار بیشترین آمار مصرف کافئین در جهان است. در این کشور، به طور متوسط هر فرد بالغ روزانه 400 میلی گرم کافئین مصرف می کند.
با توجه به آمار سازمان غذا و داروی آمریکا، بیش از 98 درصد دریافت کافئین از طریق نوشیدنی ها است. اما این نوشیدنی ها تنها منبع کافئین نیستند: غذا های به خصوصی مانند شکلات و دارو ها نیز می توانند شامل این ماده باشند. طبق نظر پزشکان، ترکیب داروی مسکن با کافئین، تاثیر دارو را 40 درصد افزایش می دهد؛ هم چنین به بدن در جذب سریع تر دارو نیز کمک می کند.
اگر بیش از 8 بار در روز نوشیدنی های حاوی کافئین زیاد در روز بنوشید، این موضوع بر روی حافظه شما تاثیر منفی خواهد گذاشت. یک تحقیق کلینیکی نشان داده افرادی که به طور مرتب نوشیدنی های حاوی کافئین مصرف می کنند دارای سلولهای متفاوتی در بخش هیپوتالاموس مغزشان هستند . این بخش از مغز ارتباط مستقیم با حافظه فرد دارد. پس در خوردن این نوشیدنی ها احتیاط کنید.
محققین ورزشی نشان داده اند که نوشیدنی حاوی کافئین در صورتی که در حین ورزش هذم شود باعث تحریک انتشار سلول های چربی در خون شده و به سوختن راحت تر این چربی ها کمک می کند.
یک تحقیق در شرکت یونان نشان داده است که نوشیدن قهوه در اول صبح می تواند به رگهای شما صدمه وارد کند. دکتر کارالامبوس ولاکوپولوس از بیمارستان هنری دنانت در آتن می گوید : ” تنها یک فنجان قهوه می تواند رگهای شما را سفت کند” این اثر بین 3 تا 4 ساعت بعد از نوشیدن قهوه باقی می ماند.
یک تحقیق کلینیکی بر روی 600 نفر از سوی دانشگاه بریستون نشان داد افرادی که قهوه معمولی نوشیده اند نسبت به کسانی که قهوه بدون کافئین نوشیده اند یا اصلا چیزی ننوشیده اند روحیه بهتری دارند و شاداب تر هستند.
دکتر دیوید کر از بیمارستان سلطنتی بورن مانس می گوید بعد از گذشت 30 دقیقه از نوشیدن قهوه، جریان خون بین 10 تا 20 درصد به مغز کاهش می یابد. این موضوع در کنار قند کم خون چه در افرادی که دیابت دارند یا مدتیست غذا نخورده اند باعث ایجاد لرزش، ضربان شدید قلب، استرس یا تار شدن موقت بینایی شود.
محققین ورزشی از دانشگاه اتاگو در نیوزیلند به تازگی نشان داده اند که کافئین در افراد مورد آزمایش باعث بهبود عملکرد به اندازه 1.3 درصد در 2000 متر قایق رانی شده است. این محققین می گویند کافئین موجب رها شدن کلسیم در خون شده و در ورزش های قدرتی باعث افزایش عملکرد ماهیچه ها می گردد.
تحقیقات متعددی نشان داده است که کافئین کلسیم ورودی به خون را به حرکت در می آورد و در جذب آن مداخله می کند و شانس بروز اختلالات استخوانی را زیاد می کند.
در دانشگاه بریستون تحقیق دیگری انجام شده که نشان می دهد نوشیدن 4 فنجان قهوه در صبح باعث بهینه تر کارکردن افراد در طول روز شده است. دلیل آن را هم آزاد شدن چربی در خون به منظور تولید انرژی ذکر شده است.
تحقیقی در دانشگاه اوزلو و دانشگاه بیمارستان اولوال در اوزلو که در ژورنال آمریکایی Clinical Nutrition منتشر شده نشان داده است که نوشیدن بیش از 4 فنجان قهوه در روز 15 درصد احتمال بروز بیماری کورنری قلب(رگهای اطراف قلب) را افزایش می دهد.
میزان قابل ملاحظه کافئین (بیش از 9 بار نوشیدن در روز) با تعدادی از انواع سرطان ارتباط داشته است. به طور مثال سرطان لوزالمعده، کلیه از جمله این سرطان ها هستند. البته بسیاری از افراد مورد آزمایش سیگاری هم بوده اند، پس باید در مصرف بیش از حد این دو مورد بسیار احتیاط کرد.
همه نظرها (۰)