ما در جستجوی منشا قهوه به کشور اتیوپی می رسیم.
چه کسی فکر می کرد که کشف یک گیاه توسط یک بزچران شروع و راهی شود که به شکل گیری ملت ها،انقلابها و اختراعات علمی منجر شود. باور نمی کنید؟
قهوه در دوره ای از گسترش دانش و آگاهی در قرن های نهم و دهم میلادی به خاور میانه رسید.هزار سال پس از آن فرهنگ قهوه به سطحی جهانی رسیده و از امپراطوری عثمانی به بریتانیا،فرانسه،پرتغال،آلمان و آمریکا گسترش پیدا می کند.
اساس نوشیدن قهوه در طول تاریخ بارها در شکل گیری روش های تفکر،به چالش کشیدن سیستم های یادگیری و اصول مذاکره تاثیر داشته.بسیاری از نام آوران بزرگ تاریخ از نیوتن بتهوون،ناپلئون و حتی استیو جابز نه تنها اهل نوشیدن قهوه بودند بلکه در زمان و فضایی زندگی کردند که متاثر از این فرهنگ بوده.آتش برخی از اتفاقات مهم تاریخی از انقلاب ها گرفته ،جنگ های داخلی و حتی شورش ها در تاثیر از قهوه و قهوه خانه ها شعله ور شده.چه تعداد رهبران مذهبی، پادشاهان و سیاستمداران که با اشاره ای دانه ی قهوه را توقیف کرده اند!قهوه در شکل گیری ملت ها،برده داری،گسترش رسانه و پایه گزاری تجارت موثر بوده است.موسسه های مالی و تجاری که به واسطه ی صنعت قهوه ایجاد شده اند بخشی از زیربنای اقتصاد جهانی ما هستند.این نوشیدنی در بسیاری از جنبه های زندگی ما نفوذ کرده که کمترین آن ها سیاست،ژورنالیسم،علم و ادبیات است.
پس لازم است که بدانیم همه ی این ها از کجا شروع شده است.
سفر ما برای کشف تاریخچه ی قهوه از اتیوپی آغاز می شود که احتمالا اولین جایی است که این محصول در آن نشو و نمو یافته.اما این که دقیقن چه زمانی برای اولین بار از برگ و میوه ودانه ی قهوه استفاده شده در هاله ای از ابهام است.چیزی که ما می دانیم این است که حدود دو هزار سال پیش یک قبیله ی اوروموی چادر نشین که در اتیوپی قدیم زندگی می کردند یک نوع کیک از برگ و میوه ی درخت قهوه درست می کردند که شبیه آدامس کافئینی بوده!و انرژی موقت برایشان فراهم می کرده.
در قرن 5 پس از میلاد امپراطوری آکسوم بر اتیوپی شمالی و بخش های جنوبی مصر حکومت می کرده و احتمال دارد که پس از تصرف امپراطوری هیمیار( بخشی از یمن امروزی) قهوه در یمن کشت شده باشد.در قرن هفتم شاهد تعاملات سیاسی و فکری بیشتری بین مردم اتیوپی و یمن هستیم همچنین گسترش دین اسلام در این دوره به نفع تجارت قهوه بوده و در مدت زمانی بعد راه های تجاری اعراب از جمله بندر مخا( شهری بندری در ساحل دریای سرخ در کشور یمن ) مسئولیت گسترش قهوه در خاور میانه را به عهده می گیرند.
چه افسانه ای درباره ی کشف قهوه وجود دارد?
داستان اینطور آغاز می شود که روزی یک بزچران جوان اتیوپیایی به نام کالدی در حال مراقبت و چراندن گله اش بوده که متوجه می شود بزها بعد از خوردن برگ و میوه ی درختی خاص شادی و نشاط قابل ملاحظه ای از خود بروز می دهند! کالدی گیج و سردرگم خودش هم آن میوه را امتحان می کند.تاثیر خیلی فوری بود! او احساس انرژی مضاعف،برانگیختگی و هوشیاری می کرد.کالدی دارویی را کشف کرد که اکنون بیشترین گستردگی مصرف را در جهان دارد! یعنی کافئین.
اما کشور یمن هم داستان خودش را درباره ی کشف قهوه دارد.داستان مردی به نام عمر که با گم شدن در بیابان محکوم به مرگ در خارج از دیوارهای شهر موخا شده بود.عمر در حین گشت و گذار در طبیعت وحشی یک درخت پیدا می کند و از میوه اش می خورد و انرژی لازم برای بازگشت به شهرش را پیدا می کند!نجات او از مرگ موهبتی است که باعث کشف گیاه قهوه و همچنین انتخاب قهوه به عنوان نوشیدنی غالب ساکنان شهر موخا می شود.
اعراب این نوشیدنی را qwaha( واژه ی عربی به معنی شراب) می نامند و از آن جایی که مسلمانان از نوشیدن الکل منع شده اند قهوه برایشان نزدیک ترین نوشیدنی به شراب بوده است.
نگاهیست نو به فرهنگ کافهنشینی و قهوه نوشی در ایران، مرجعی برای یافتن یا معرفی و البته سهیم کردن یکدیگر در تجربه حضورمان در آنها
جستجو در وب سایت، یافتن کافه، شهر و محله، رویدادهای نزدیک و ...
برای دسترسی سریعتر به مطالب جذاب روز، اینستاگرام کافه یاب @cafe.yab را دنبال کنید.
همه نظرها (۰)